Thuisverplegingsteam Jan Van Gils

HLN 11/02/2021: Vaccinatiecentrum op militair domein klaar om eerste vaccins toe te dienen: “Op volle kracht kunnen we tot 2.400 mensen per dag aan”

Deze vrijwilligers testten donderdag de werking van het vaccinatiecentrum uit.
Deze vrijwilligers testten donderdag de werking van het vaccinatiecentrum uit. © Klaas De Scheirder

BRASSCHAAT/KAPELLEN/ESSEN/WUUSTWEZEL/KALMTHOUTHet vaccinatiecentrum van de Eerstelijnszone Noorderkempen heeft donderdag de vaccinatielijnen van het centrum op de militaire basis in Brasschaat uitgetest. Ze hopen nog deze maand de eerste vaccins toe te dienen. Als het centrum op volle kracht kan draaien kunnen er tot 2.400 mensen op een dag gevaccineerd worden.

Toon Verheijen 11-02-21, 17:07 Laatste update: 07:19

Een vijftigtal vrijwilligers nam donderdag deel aan de grote oefening om het vaccinatiecentrum uit te testen. Ze kregen allemaal op voorhand een rol toebedeeld om zo verschillende scenario’s uit te testen. Mensen in een rolstoel, mensen die hun papieren vergeten waren of anderstaligen. Een aantal keren doorliepen ze heel het traject van de parking tot het moment dat ze weer buiten wandelen. “We hebben in totaal vier vaccinatieroutes die elk een eigen nummer en een eigen kleur krijgen”, zegt Cindy De Roeve van ELZ Noorderkempen. “Elke route heeft ook nog eens een patroon in de kleur, zoals een bol voor de gele lijn en een driehoek voor de groene lijn. Zo is het ook duidelijk voor mensen die bijvoorbeeld kleurenblind zijn.”

Cindy De Roeve van ELZ Noorderkempen.
Cindy De Roeve van ELZ Noorderkempen. © Klaas De Scheirder

2.400 per dag

Wie aankomt, moet altijd eerst de handen ontsmetten en daarna wordt de lichaamstemperatuur gemeten. Daarna volgt de nodige administratie, wordt de persoon naar de vaccinatieruimte geleid en dan volgt de officiële registratie waarna de persoon een kwartier tot een half uur moet plaatsnemen in de wachtruimte. Het hele ‘decor’ is opgebouwd door bedrijven uit de evenementensector. “We hebben acht vaste vaccinatielijnen die opgeschaald kunnen worden naar 12”, zegt Cindy De Roeve. “Op volle kracht zouden we 2.400 mensen op een dag kunnen vaccineren, maar dat is uiteraard afhankelijk van de beschikbare vaccins. We starten – hopelijk eind deze maand nog – met de mensen uit de zorgsector. We zullen dan proberen een ritme aan te houden van 20 tot 25 personen per uur. Voor de groep van de 65-plussers zullen dat er 15 tot 20 per uur zijn. Wanneer de grote groep aan de beurt komt, kunnen we opschalen naar 35 per uur. Tegen die tijd is het ook wat warmer en zullen mensen ook minder dikke kleren aanhebben. Want we willen echt niemand afjagen.”

De registratiebalie van de gele route.
De registratiebalie van de gele route. © Klaas De Scheirder

Klaar om te vaccineren

ELZ Noorderkempen is naar eigen zeggen klaar om te starten met de vaccinaties. “De eerste lading vaccins is aangekondigd. De juiste leverdatum daarvan kennen we nog niet. Zodra die er is, nodigt de Vlaamse overheid de eerste doelgroep uit. Dat gaat in eerste instantie over het zorgpersoneel uit de eerste lijn. We verwachten de eerste vaccinaties toe te dienen in de week van 23 februari. Daaruit leren we waarschijnlijk nog heel wat zodat we helemaal klaar zijn zodra er meer vaccins geleverd worden. Dan zullen de vier vaccinatieroutes ook allemaal in gebruik genomen worden.”

1.500 vrijwilligers

ELZ Noorderkempen kan ook rekenen op niet minder dan 1.500 vrijwilligers die zich hebben aangemeld vanuit de vijf gemeenten Brasschaat, Kapellen, Essen, Kalmthout en Wuustwezel. “We zijn geschrokken van dat cijfer want dat toont toch wel de betrokkenheid van de mensen”, zegt burgemeester van Brasschaat Philip Cools (N-VA).

De vaccinatieroutes kregen elk een eigen kleur: geel, blauw, rood en groen.
De vaccinatieroutes kregen elk een eigen kleur: geel, blauw, rood en groen. © Klaas De Scheirder
Deze vrijwilliger kreeg een vaccin toegediend. Geen echt uiteraard.
Deze vrijwilliger kreeg een vaccin toegediend. Geen echt uiteraard. © Klaas De Scheirder
De wachtruimte na het vaccineren.
De wachtruimte na het vaccineren. © Klaas De Scheirder

Laat een reactie achter